Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Home / K.B.B. / Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Sinüsler burun içine açılan göz ve alın çevresinde, burun yan kısımlarında bulunan  içi hava dolu organlardır. Sinüslerin soluduğumuz havayı nemlendirme,  salgıları sayesinde solunum ile vücudumuza giren mikropları tutma ve etkisiz hale getirme, yüz gelişimi, kafa kaidesinin dengesini sağlama, beyni dışarıdan gelebilecek travmalara karşı koruma, ses için rezonans oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunmaktadır. 

Sinüslerin burna açıldığı noktaların tıkanması, sinüslerin bu işlevleri yerine getiremez hale gelmesine neden olur. Alerji, burun polipleri, tekrarlayan enfeksiyonlar, doğumsal anomaliler, burun içi kıkırdak ve kemik eğrilikleri sinüs ağzını kapatarak sinüzit (sinüs iltihabı) oluşturan en sık nedenlerdir. 

Kronik sinüzit nedir?

Sinüzit, sinüs boşluklarını kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasıdır. Sinüs ağzında oluşan tıkanıklıklar sinüsün daha çok mukus salgısı üretimine ve sinüzite neden olacaktır.

Sinüzitlerin çoğu akut sinüzit dediğimiz sağlıklı bir erişkinde yılda bir ya da iki kez olup ilaçla ya da kendiliğinden gerileyen durumlardır. Ancak  1-2 aylık ilaç tedavisine rağmen geçmeyen, 3 aydan uzun süren sinüzitler kronik sinüzit olarak değerlendirilir.

Özellikle sürekli geniz akıntısı,mukuslu burun akıntısı, baş ağrısı, kronik yorgunluk, burun tıkanıklığı, alın ve göz çevresinde dolgunluk şikayetleri kronik sinüzit habercisi olabilir.

Kronik sinüzit belirtileri büyük ölçüde değişebilir ve tedavi edilmezse aylar veya yıllar sürebilir. Kronik sinüzitte ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi tercih edilmektedir. 

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) nedir?

FESS sinüs boşluklarından endoskop ile girilerek burun ve sinüslerin önemli yapılarını görüntülemek için uygulanan minimal invaziv bir yaklaşımdır. Endoskop burun içinden sokulur. Endoskop ile görüş, altta yatan hastalığın daha iyi tanımlanmasına izin verir. Bu da cerrahın hassas, dikkatli ve sağlıklı çevre dokuya en az zarar verecek şekilde işlem yapmasına olanak sağlar. Tüm sinüsler ESC sırasında doğrudan görüntülenebilir, tıkanmış doku veya hastalık belirtildiği gibi çıkarılabilir. FESS, daha az doku çıkarmaya, daha hızlı doku iyileşmesine ve daha kısa iyileşme sürelerine izin verir. Ameliyat genellikle ayakta tedavi bazında yapılır.

FESS ne zaman gereklidir?

En sık FESS, tıbbi tedavilere cevap vermeyen kronik sinüs problemleri olan kişiler için gereklidir.

Kronik sinüzit tanısı semptomlara, nazal muayeneye (yani nazal endoskopi), sinüs tomografi (BT) bulgularına ve önceki tedavilere cevaba dayanır. Uygun hasta seçimi ve değerlendirmesi ile araştırmalar, FESS’in sinüzit semptomlarını ve ilgili nazal ve sinüs problemlerini iyileştirmede% 70-90 başarılı olduğunu kanıtlamıştır. FESS, sinüzit için bir “tedavi” değildir, ancak hastalığın kronik doğasının semptomlarının yönetilmesinde yardımcı olur.