Ses Teli Nedir?
Sesin oluşumu için akciğerlerden gırtlağa yönelen hava ses tellerinin titreşmesine yol açar ve ses meydana gelir. Sesin meydana gelmesinde ağız ve burun boşlukları, sinüsler , dil, dişler ve dudaklar da rol oynar. Ses telleri gırtlakta iki adet karşılıklı bulunur, ön kısımda birbirine yaklaşarak istirahatte tepesi öne bakan üçgeni andırır. Arka kısmında özofagus denilen yemek borusu ile komşuluk gösterir.
Ses Kısıklığı Neden Olur?
Ses kısıklığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, öksürük gibi enfeksiyonla ilişkili sebeplerden meydana gelir. Bunların çoğu tedavisiz kendiliğinden düzelir. Ancak :
İki haftayı geçmesine rağmen ses kısıklığı şikayetinin devam etmesi mutlaka hekim kontrolü gerektirir.
Sesini profesyonel olarak kullanan ses sanatçıları, öğretmenler, din görevlileri, çağrı merkezi ya da halkla ilişkiler çalışanları ses hastalıkları açısından risk altında kabul edilir. Sesin aşırı kullanımı ve sesi yormaya bağlı ses tellerinde oluşan nodül ve polipler ses kısıklığına sebep olabilir.
Bunun yanında boğaz reflüsü, sigara kullanımı, alkol kullanımı da ses telleri ve gırtlakta lökoplazi denilen kanser öncesi lezyonlara ya da gırtlak kanserine yol açarak ses kısıklığı şikayeti, yutma güçlüğü şikayeti oluşturabilir.
Daha nadir olarak da psikojenik olarak ses tellerinde hiçbir problem olmamasına rağmen ses kısıklığı ve boğaz ağrısı görülebilir.
Ses Kısıklığı Tedavisi Nedir?
Ses kısıklığının tedavisi tüm hastalıklarda olduğu gibi nedene yönelik tedavidir. Enfeksiyona bağlı oluşan ses kısıklıkları ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden gerileyebilir.
Ses teli polipleri, iyileşmeyen Reinke Ödemi, ses telinde lökoplazi veya kanser şüphesi olduğunda cerrahi tedavi tercih edilir.
Ses teli nodüllerinde ise öncelikli olarak ses terapisi denilen davranışsal terapi tercih edilmektedir.
Ses Teli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ses teli ameliyatı mikroskopi ya da endoskopi yardımıyla süspansiyon laringoskopi yöntemiyle ağız içinden yapılır. Dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz. Ameliyat hastaya ve hastalığa göre 10dk-1saat arası sürebilir. Genel anestezi altında yapılır. Hastanın genel durumu uygunsa aynı gün içerisinde taburculuğu da mümkündür.