Timpanoplasti – Mastoidektomi

Timpanoplasti – Mastoidektomi

Timpanoplasti nedir?

Timpanoplasti, timpanik membran olarak da bilinen kulak zarında oluşan bir deliği veya yırtığı düzeltmek için kullanılan cerrahi prosedürdür. Bu ameliyat, kulak zarının arkasında çekiç örs üzengi olarak bilinen üç minik kemiği onarmak veya değiştirmek için de kullanılmaktadır.

Kulak zarı dış kulağınızla orta kulağınız arasında, ses dalgaları çarptığında titreşen ince bir zardır. Tekrarlanan kulak enfeksiyonları, cerrahi veya travma kulak zarınıza veya orta kulak kemiklerine zarar verebilir. Kulak zarında veya orta kulak kemiklerinde hasar, işitme kaybına ve kulak enfeksiyonu riskinde artışa neden olabilir.

Timpanoplasti ne zaman yapılır?

Kulak zarındaki delik büyükse veya antibiyotiklerle tedavi edilemeyen kontrolsüz kronik bir kulak enfeksiyonunuz varsa timpanoplasti prosedürü yapılır. Hastane şartlarında ve genellikle genel anestezi altında uygulanır.

Bu operasyon kulak arkasından veya kulak önünden yapılan kesilerle mikroskop altında yapılabildiği gibi endoskopik olarak kulak içinden de yapılabilmektedir.  Operasyon esnasında orta kulağınızda iltihapa bağlı oluşan  dokulara ve yapışıklıklara da müdahale edilir.  Kulak zarındaki deliği onarmak için kıkırdak, yağ dokusu,  fasya dediğimiz kas kılıfı veya kanınızdan elde edilecek PRP materyali kullanılabilir. 

Ayrıca bozulan işitmenin yeniden sağlanabilmesi için bazen çeşitli titanyum, seramik protezler kullanılabilabilmektedir. Operasyon süresi yapılacak işlemin büyüklüğüne göre yarım saat  ile 2 saate kadar sürebilir. Yaklaşık 1-3 hafta arası süreçte normal yaşamınıza dönebilirsiniz.

Mastoidektomi nedir?

Mastoidektomi, hastalıklı mastoid hava hücrelerine müdahaleyi amaçlayan cerrahi bir prosedürdür. 

Mastoid kemik, kafatasınızın kulağınızın arkasında bulunan, kulağa komşu kısmıdır. Bu operasyonla kronik kulak iltihabına yol açan mastoid hücreleri temizlemek amaçlanır.

Kulak arkasındaki mastoid kemiğin içi hava hücreleri ile doludur ve bir petek gibi görünür. Hastalıklı hücreler genellikle yayılan bir kulak enfeksiyonunun sonucudur. Prosedür ayrıca, kolesteatom olarak bilinen hastalığın tedavisinde yer alır. 

Genellikle timpanoplasti işlemiyle beraber yapılabildiği gibi tek başına da uygulanabilir. Kronik otitis media dediğimiz kronik kulak iltihabı, kolestatom hastalığı, akut otitis media dediğimiz orta kulak iltihabının komplike olduğu durumlarda sıklıkla uygulanmaktadır. 

Kulak arkasından yapılan kesi ile (timpanoplasti uygulanırken aynı kesi kullanılır) kulak arkasındaki mastoid kemiğe ulaşılır. Tur motoru yardımıyla mastoidektomi yapılır. Mastoid kemik beyin, yüz siniri ve ana toplar vene (sigmoid sinüs) yakın komşuluk gösterdiğinden işlem kendine ait riskler içermektedir. Bu konuda hasta özelinde oluşabilecek riskler doktorunuzla detaylı konuşarak ortaya konulmalıdır. 

 Ameliyat sonrası başınızı saracak şekilde bir pansuman yapılır. Ameliyat yapılacak işlemin büyüklüğüne göre 1-3 saat sürebilir.

Yaklaşık 1-3 hafta arası süreçte normal yaşamınıza dönebilirsiniz.